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Nutrition with Context: TVP

Meatless spaghetti sauce with TVP / Sauce à spaghetti sans viande à la PVT)

2021-11-05

Introduction:

McGill dietetic intern Katherine Dulong shares a Meatless spaghetti sauce, using Textured Vegetable Protein (TVP).  

Spaghetti sauce is a great weeknight-and-weekend classic. This sauce is completely meatless and will be perfect for your vegetarian or vegan friends. The mushrooms and TVP give it a similar texture to ground meat.

Préparation / Preparation: 35 minutes
Cuisson / Cooking Time: 2.5 heures/hours
Rendement/yield:
2.5 L
# Portions: 10
INGRÉDIENTS / INGREDIENTS Quantité / Amount
Ail haché / minced garlic 10 gousses/cloves
Huile d’olive / olive oil ¼ de tasse/¼ cup (60 mL)
Oignon haché / minced onion 2
Céleri haché / minced celery 2 branches
Carotte pelée et coupée en petits dés/peeled and diced carrot 1
Vin rouge / red wine 1 ½ tasse/1 ½ cups (375 mL)
Champignons blancs hachés / minced button mushrooms 2 tasses/2 cups (500 mL)
Protéine végétale texturée (PVT) / Textured vegetable protein (TVP) 1 ½ tasse/1 ½ cups (375 mL)
2 boîtes de 796 mL de tomates italiennes en dés /
2 796-mL cans of diced Italian tomatoes
1592 mL
Bouillon de légumes / vegetable broth 2 tasses/2 cups (500 mL)
Pâte de tomates / tomato paste 2 c. à soupe/2 tbsp (30 mL)
Épices à marinade moulues / ground pickling spices 2 c. à thé/2 tsp (10 mL)
Graines de fenouil moulues / ground fennel seeds 1 ½ c. à thé/1 ½ tsp (7,5 mL)
Origan séché / dried oregano 1 c. à thé/1 tsp (5 mL)
Flocons de piment broyé / crushed red pepper flakes ½ c. à thé/½ tsp (2,5 mL)
Feuille de laurier / bay leaf 1

Recette adaptée de / recipe adapted from https://www.ricardocuisine.com/en/recipes/8791-meatless-spaghetti-sauce Katherine Dulong, McGill Dietetics Student et Théa Demmers, P. Dt., M. Sc.

PREPARATION:

  1. In a large pot over medium heat, cook the garlic in the oil until golden, about
    5 minutes. Add the onions, celery and carrot. Cook for 5 minutes to soften the
    vegetables. Add the wine and bring to a boil. Let reduce by half.
  2. Add the mushrooms and vegetable protein. Cook for 2 minutes while stirring.
    Add the remaining ingredients. Season with salt and pepper. Bring to a boil and
    simmer over medium low heat for 2 hours, stirring regularly. Remove the bay
    leaf. Adjust the seasoning.
  3. Serve the sauce with cooked spaghetti or another pasta of your choice.
    Sprinkle with our vegan Parmesan (see recipe) and drizzle with olive oil, if
    desired.

PRÉPARATION

  1. Dans une grande casserole à feu moyen, cuire l’ail dans l’huile jusqu’à ce qu’il soit
    doré, soit environ 5 minutes. Ajouter les oignons, le céleri, la carotte. Poursuivre
    la cuisson 5 minutes pour attendrir les légumes. Verser le vin. Porter à ébullition et
    laisser réduire de moitié.
  2. Ajouter les champignons et la protéine végétale texturée. Poursuivre la cuisson
    2 minutes en remuant. Ajouter le reste des ingrédients. Saler et poivrer. Porter à
    ébullition et laisser mijoter à feu moyen-doux 2 heures en remuant régulièrement.
    Retirer la feuille de laurier. Rectifier l’assaisonnement.
  3. Servir la sauce avec des spaghettis cuits ou toute autre pâte. Parsemer de
    substitut de parmesan végétalien et arroser d’un filet d’huile d’olive, si désiré.
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