Skip to main content

Nutrition with Context: Eggplant

Eggplant Salad (Salatat Aswad) / Salade D'aubergines

2021-07-30

Introduction:

McGill dietetic intern Hiba Yousif shares a family recipe for Salatat Aswad (Eggplant salad)! A delicious and easy-to-make side dish to add dietary fiber, vitamins, antioxidants, and a special flavour to your meals!

Préparation / Preparation: 10 minutes
Cuisson / Cooking Time: 30 minutes
Une (1) portion équivaut à / One portion equivalent to:
100 g ~1/2 cup
# Portions: 8
INGRÉDIENTS / INGREDIENTS Quantité / Amount
Aubergines moyenne en cubes / medium eggplants cubed 2
Huile d’oilive / Olive oil ¼ tasse / ¼ cup
Petite tomate en cubes / small tomato cubed 2
Petites carottes râpées / Small carrots shredded 2
Petit oignon blanc en dés / small white onion diced 1
Ail haché / Garlic minced 3 gousses / 3 cloves
Moutarde / Mustard 2 c. à soupe / 2 Tbsp
Jus de citron / lemon juice ½ citron /1/2 lemon
Sel / Salt 1/2 c. à café / ½ tsp
Cumin / Cumin 1/2 c. à café / ½ tsp
Origan séché / Oregano dried 1 c. à café /1 tsp
Paprika poudre / Paprika powder 1 c. à café /1 tsp
Poivre noire / black pepper ¼ c. à café / ¼ tsp
Sumac / Sumac ½ c. à café / ½ tsp
Persil frais haché / Fresh Parsley finely chopped 1 c. à soupe /1 Tbsp

Hiba Yousif, McGill Dietetics Graduate Student and Théa Demmers, P.Dt., M.Sc.

PREPARATION:

  1. Preheat oven to à 400 °F
  2. Prepare an oven tray with parchment paper
  3. Drizzle the eggplant cubes with olive oil and mix gently
  4. Place the eggplant cubes on the tray and put in the oven for 30 minutes
  5. To make the sauce, mix minced garlic with mustard and lemon juice
  6. Add salt, black pepper, cumin, oregano, paprika and sumac to the mixture. Mix well until you have a smooth paste consistency. If the mixture is still thick, add another 1 teaspoon of lemon juice
  7. After the 30 minutes, take out the eggplant and let it cool
  8. After it cools, add tomato and onion cubed, shredded carrots and mix gently
  9. Add the sauce and mix gently
  10. Garnich with fresh parsley and sumac
  11. Serve cold with your favourite protein main dish
  12. Bon Appétit!

PRÉPARATION

  1. Préchauffer le four à 400 °F
  2. Préparer une plaque à four avec du papier sulfurisé
  3. Arroser d'huile d'olive les cubes d'aubergine et mélanger délicatement
  4. Placer les cubes sur la plaque du four et mettre au four pendant 30 minutes
  5. Faire la sauce, mélanger l'ail émincé avec la moutarde et le jus de citron
  6. Ajouter le sel, le poivre noir, le cumin, l'origan, le paprika et le sumac au mélange. Bien mélanger jusqu'à obtention d'une consistance de pâte lisse. Si le mélange est encore épais, ajoutez encore 1 cuillère à café de jus de citron
  7. Après les 30 minutes, sortez les cubes d'aubergine et laissez-les refroidir
  8. Une fois refroidi, ajouter les cubes de tomates, les cubes d'oignons et les carottes râpées et mélanger délicatement
  9. Ajouter la sauce et mélanger doucement
  10. Garnir de persil frais et de sumac
  11. Servir froid avec votre plat principal protéiné préféré
  12. Bon Appétit!
Back to top

© Concordia University