Skip to main content

Nutrition with Context: Kidney Beans

Dark Chocolate Fudge Cups / Coupes de Fondant au Chocolat Noir

2021-07-07

Introduction:

Dietetic intern Nour Musharbash shares some Dark chocolate fudge cups made with kidney beans! When you are craving something that fits into your balanced eating pattern journey, this recipe is great way to enjoy sweet beans and chocolate!

Préparation / Preparation: 10 minutes
Cuisson / Cooking time: 30 minutes
# Portions: 12
Contains: soya, lait / soy, milk
INGRÉDIENTS / INGREDIENTS Quantité / Amount
Pâte de Haricots Rouges / Red Bean Paste  
Haricots rouges, rouge foncé, en conserve, égouttés /
Kidney beans, dark red, canned, drained  and washed

1 tasse / cup

Sucre / sugar
* sucre de coco, sirop d'érable, sucre blanc ou brun granulé ou tout autre édulcorant / coconut sugar, maple syrup, granulated white or brown sugar, or any other sweeteners
1/2 tasse / cup
Huile de noix de coco, fondu / Coconut Oil, melted 1.5 c. à café / teaspoons
   
Tasses de Chocolat / Chocolate Cups  
Brisures de chocolat, 70% sombre / Chocolate chips, 70% dark 1 sac / bag
Pâte de haricots rouges / Red bean paste 1/2 tasse / cup

Nour Musharbash, McGill Dietetic Student and Théa Demmers, P.Dt., M.Sc.

PREPARATION:

RED BEAN PASTE:

  1. Drain and wash the red kidney beans
  2. Place ingredients into a food processor and process until smooth consistency, set aside

** chocolate chip recipe calls for ½ cup of red bean paste; you can double it or store remaining paste in the refrigerator in a sealed container for a month

CHOCOLATE CUPS:

  1. Line 12 mini or 6 full muffin tins with muffin liners
  2. Melt chocolate chips in a glass bowl (or measuring cup) in the microwave in 20s increments, stirring in between until melted and smooth
  3. Spoon about a teaspoon of the chocolate into the bottom to make sure they completely cover the bottom of the liner
  4. Roll about 1 tsp of red bean paste filling into a ball and gently press into the center of the chocolate
  5. Add enough chocolate to the top of the red bean paste to completely cover
  6. Put in the fridge until completely set and chocolate is hard! Enjoy!

PRÉPARATION

PÂTE DE HARICOTS ROUGES :

  1. Égoutter et laver les haricots rouges
  2. Placer les ingrédients dans un robot culinaire et mélanger jusqu'à consistance lisse, réserver

** La recette aux brisures de chocolat demande ½ tasse de pâte de haricots rouges; vous pouvez le doubler ou conserver la pâte restante au réfrigérateur dans un récipient scellé pendant un mois

TASSES DE CHOCOLAT:

  1. Tapisser 12 mini ou 6 moules à muffins pleins de moules à muffins
  2. Faites fondre les pépites de chocolat dans un bol en verre (ou une tasse à mesurer) au micro-ondes par incréments de 20 secondes, en remuant entre les deux jusqu'à ce qu'ils soient fondus et lisses
  3. Versez environ une cuillère à café de chocolat dans le fond pour vous assurer qu'ils couvrent complètement le fond de la doublure.
  4. Rouler environ 1 cuillère à café de pâte de haricots rouges en une boule et presser doucement au centre du chocolat.
  5. Ajoutez suffisamment de chocolat sur le dessus de la pâte de haricots rouges pour couvrir complètement
  6. Mettez au réfrigérateur jusqu'à ce qu'il soit complètement pris et que le chocolat soit dur! Bon appétit!
Back to top

© Concordia University